Haber Egemen
2023-02-04 08:57:42

Osmanlı Kültüründe Sarı Çiçeğin Anlamı?

Akif Reçber

04 Şubat 2023, 08:57

Osmanlı Devletimiz kültür hazinesi. 634 yıl adaleti ahlâkı kültürü ile gönüllüler de yer edinmiş ecdadımızın binlerce inceliğinden sadece biri...
Kendisine bağlanan bütün milletlerde bu kültürle hemhâl olmuş sahiplenmişler. Çok küçük değerler bile saygıyla karşılanıp, birbirlerine karşı kusur etmemişler
. Osmanlı döneminde pencerenin önüne konulan çiçeklerin renkleri bile bir anlamı varmış hatta insanlar bu anlama göre hareket ederlermiş. Bu kadar titiz ve hoşgörülü bir millet olmayı başaran ceddimizle kültürel bağlarımızı koparılması ne kadarda acı değil mi?


Osmanlı geleneğine göre
pencerenin önünde sarıçiçek varsa “Bu evde hasta var. Evin önünde, hatta bu sokakta gürültü yapmayın, rahatsızlık vermeyin” demekmiş. Bir kez daha hayran kaldım ecdadıma Osmanlı kültürü adabı, ders olmalı okutulmalı bizim ince naif hisli tarihimiz açığa cıkarılmalı. İyice yozlaşan bir toplum olduk.
#Gönül Dağı dizisinde bu güzel âdeti gözümüzün önüne seren senaryo ekibine ve kıymetli değerimiz yazar #Mustafa Çiftçi beye çok teşekkür ederim. Her bölümü ile gönül telimize dokunan Gönül Dağı dizisini izlemeye devam edelim İnş. Selam ve dua ile.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.