Haber Egemen
2023-02-07 10:51:15

BALKANLARDA YAŞANAN ASİMİLASYON VE SOYKIRIMLAR-1

Doğan Prepol

07 Şubat 2023, 10:51

Bu yazımın içinde 'Balkan Birliği' hakkında tatmin edici bilgileri bulacağınızı düşünüyorum. Ortodoksların kurduğu birlik olan 'Balkan Birliği' Müslüman Türkleri yok etmek için kurulduğunu, yaptığı uygulamalardan görebiliyorsunuz. Türkiye'de de 'Balkan Birliği' adıyla kurulan vakıflar ve dernekler olduğu biliniyor: fakat amaçları nedir bu güne kadar anlayamadık!


Eğer Ortodoksların kurduğu bir birlik olduğunu bilmeden bu ismi kullanıyorlarsa bu çok daha tehlikeli bir olay olmakla beraber Balkan coğrafyasından bir haberler demek ki. Bu gibi vakıf ve dernekleri kuranları kamu kurumları takibe almalı diye düşünüyorum. Kimlere hizmet ediyorlar belki o zaman ortaya çıkar.


Biz şimdi gelelim Balkanlarda Müslümanlara ve Türklere uygulanan soykırımlara.


Avrupa'nın göbeğinde yakın tarihin en büyük soykırımlarından biri de, Balkanlarda çoğunluğu Türklerden oluşan Müslümanlara karşı yapılmıştır. İnsanlık dışı uygulamalarla Türkler Balkanlardan göçürülmüştür. Balkanlar 14. yüzyıldan itibaren İslam Dünyası'nın bir parçası olarak görülmeye başlanmış olmasına rağmen Ortodokslar boş durmamış ve soykırımlar yapmıştır. 


Balkan Birliği, 1912'de Doğu Ortodoks krallıklarından Yunanistan, Sırbistan, Bulgaristan ve Karadağ tarafından Güneydoğu Avrupa'nın çoğunu kontrol eden Osmanlı İmparatorluğu'na karşı yapılmış dörtlü bir ittifaktır. Bu ittifakın bir üyesi olan Sırplar, katliamlarına bu 'Balkan Birliği' çatısı altında yapmaya devam etmiştir. Sırpların Boşnaklara yaptığı soykırımların içinde en vahşilerinin belki de başında olan, 1873 yılında Batı Bosna'da bulunan Kulen Vakıf'ta yaşandı. Bu soykırımda Sırplar 3 bin 200 Boşnak’ı boğazlayarak katletti. Yine aynı bölgede 1941 ve 1992 yıllarında soykırım tekrar yapıldı.


1877-1878 yılları arasında “93 Harbi” ile Müslümanlara soykırım uygulanmıştır.1877-1878 kışının çok şiddetli geçmesiyle yollarda da ağır kayıplar verdi. 1 yılı doldurmayan bu savaşta Müslüman halktan yaklaşık 500 bin kişinin hayatını kaybettiği tahmin edilmektedir. Yaklaşık 900 bin Müslüman bu savaşta mülteci olmuş, 


Girit'te Müslümanlara uygulanan soykırım (1895-1898) 


1644-1669 Savaşı'yla Osmanlı Devleti’nce ele geçirilen Girit Adası’nda yerli Ortodoks Rumlarda yaşanan toplu İslamlaşma ile 19. yüzyıl başına gelindiğinde Girit'in nüfusunun yaklaşık yüzde 45'inin Müslümanlardan oluştuğu tahmin edilmekteydi. 1895'te Girit İsyanı patlak verdi. Hıristiyan asiler adadaki Müslümanları kaçırabilmek için adadaki Müslüman nüfusa yönelik katliam, tecavüz, köy yakma, yağmalama eylemlerini gerçekleştirmişlerdir. Genel olarak Balkan Savaşları ile bölgede yaşayan Müslümanların yüzde 62’si ölüm ve etnik temizlik sonucu yok edilmişlerdir. Bu etnik temizlikler tarihin karanlık sayfalarında yer almıştır. Osmanlı Avrupa’sında yaşayan Müslümanların da yüzde 27’si Balkan Savaşları sırasında yaşamlarını kaybetmişlerdir.


Balkanlarda Müslümanlara yönelik diğer büyük etnik temizlik Balkan Savaşları esnasında yaşandı. 1911’de Balkanlarda Yunanistan, Bulgaristan ve Yugoslavya’yı içine alan bölgede yaşayan Müslüman sayısı 2 milyon 315 bin 293 iken, Balkan Savaşları sonrasında bu bölgede kalan Müslüman sayısı 870 bin 114’e düştü. Genel olarak Balkan Savaşları ile bölgede yaşayan Müslümanların yüzde 62’si ölüm ve etnik temizlik sonucu yok oldu. Osmanlı Avrupa’sında yaşayan Müslümanların da yüzde 27’si yalnızca Balkan Savaşları sırasında hayatını kaybetti. Mart 1821'de başlayan isyanla, Asiler Navarin'i kuşattı. Yiyeceksiz kalan Müslüman nüfus asilerle gemilerle Mısır'a gitmek üzere anlaştı fakat şehre giren Rum asiler anlaşmayı çiğneyip 3 binden fazla Müslümanı katlettiler.


Müslüman katliamı asilerin eline geçen Kalamata gibi Mora'nın diğer küçük şehirlerinde de sürdü. Fakat asıl büyük katliam Ekim 1821'de Mora Eyaleti'nin merkezi Tripoliçe'de (Mora Yenişehri) gerçekleşti. Müslümanların ezici çoğunlukta olduğu Mora'nın başkenti Tripoliçe uzun süren kuşatmanın ardından Osmanlı Devleti'nden yardım gelmemesi üzerine asilerin eline geçti. Asiler Tripoliçe halkını tümüyle katlederek toplamda 20-30 bin Müslümanı öldürerek büyük bir soykırım gerçekleştirdiler. Bu soykırımdan sonra Mora Yarımadası tamamen asilere geçti. Adadaki Müslüman nüfus hızlıca yok edildi. Mora'da Mart-Ekim 1821'de gerçekleşen Müslüman soykırımında 40-60 bin kişinin katledildiği tahmin edilmektedir. Ortodoks asilerce Mora'daki Yahudi nüfus da Müslüman nüfusla beraber yok edilmiştir. 


BİR SONRAKİ YAZIMDA DİĞER KATLİAMLARI YAZACAĞIM.


Sağlıcakla kalın

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.