Haber Egemen
2023-03-24 13:47:08

CHP; ÖN SEÇİM YAPMAZSA MEVCUT VEKİLLERİ TÜZÜK GEREĞİ ADAY GÖSTEREMEZ

Doğan Prepol

24 Mart 2023, 13:47

15 Mayıs’ta yapılacak seçimlerde Cumhurbaşkanı ve TBMM’nde görev yapacak milletvekilleri seçilecek. Parlamento'ya 28'inci dönem milletvekili olarak girebilmek için yüzlerce kişi Cumhuriyet Halk Partisi’ne müracaat etti. Parlamento’ya girebilmenin iki yolu var

1-ÖNSEÇİM

2-MERKEZ YOKLAMASI

Merkez atamayla bir kişi üst üste iki kere milletvekili olamıyor, çünkü CHP tüzüğü yani partinin anayasası buna izin vermiyor. Şimdi tüzüğü aynen kopyaladım ve sevgili okurlarımız göz atsın diye, 52'nci maddeyi hemen aşağıda görecekler. Tabi ki bilenler vardır bu tüzük maddesini. Yine de ben yazmak istedim çünkü parti içinde çok sayıda insan bunu konuşuyor. Eski ve yeni çok sayıda milletvekili ile konuştum, hepsinin ortak görüşü ön seçim olmazsa ve mevcut milletvekilleri listelerde yer alırsa seçim sonunda kaos çıkacağı yönünde ve partinin mahkeme salonlarından çıkamayacağı yönünde.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tüzüğünde beşinci bölüm var, o bölüm şöyle diyor:

 'PARTİ ADAYLARININ SAPTANMASI'.

'TBMM ÜYELİĞİ İÇİN ADAYLARIN SAPTANMASI'

Madde-52/2. Fıkrası: Bir kişi iki dönem üst üste merkez adayı gösterilemez.

Bu tüzüğe göre CHP'nin bugün milletvekili olarak TBMM’nde oturan hiçbir milletvekili 14 Mayıs'ta yapılacak seçimde merkez yoklamayla aday olamaz. CHP “Ön seçim” yapmak zorunda. Yoksa yepyeni milletvekili adaylarını atamak zorunda. Milletvekili listesini tamamen yenilemek zorunda.Bir CHP’li olarak CHP yönetimini uyarmak istedim. Sonra bir partili çıkar mahkemeye verirse o partiliyi düşman ilan etmeyin. Onun için de acilen ön seçim yapmak zorundasınız.

52. maddenin tamamını aşağıda okuyabilirsiniz.

'TBMM ÜYELİĞİ İÇİN ADAYLARIN SAPTANMASI

Madde-52

TBMM üyeliği için adayların belirlenmesinde yöntemler, önseçim, aday yoklaması ve merkez yoklamasıdır. Önseçim ve aday yoklaması, öncelikli yöntemlerdir.

(2) Aday saptamada hangi seçim çevresinde hangi yöntemin uygulanacağına il örgütünün görüşünü de alarak Parti Meclisi karar verir. Parti Meclisi, önseçim ya da aday yoklaması yapılan bir seçim çevresindeki aday listesinde, merkez adaylığı için Siyasi Partiler Kanunundaki ilkelere göre yeteri kadar sıra ayırabilir. Bir kişi iki dönem üst üste merkez adayı gösterilemez. Ancak bu kural, bir yıldan fazla olmamak kaydıyla son seçimin yapıldığı tarihi izleyen 1 Ekim günü başlayacak yasama yılı tamamlanmadan seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde uygulanmaz.

Önseçim, üye kütüğünde kayıtlı üyelerin katılımı ile yapılır. Aday yoklaması, partide belli görevlere seçilmiş olan delegelerin katılımı ile yapılır. Önseçim ya da aday yoklaması yargı yönetimi ve denetiminde yapılır. Merkez yoklamasında adaylar Parti Meclisince saptanır.

(4) Merkez yoklaması yöntemi uygulanarak belirlenecek adayların toplam sayısı, Genel Merkezce Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığına sunulan partinin gösterdiği milletvekili adaylarının yüzde on beşinden fazla olamaz. Partinin son genel seçimlerde yüzde ondan az oy aldığı seçim çevrelerinde gösterilen toplam milletvekili aday sayısı ile örgüt denetiminde sandık konulması suretiyle yapılacak eğilim yoklaması sonucu belirlenecek milletvekili aday sayısı, bu orana göre hesaplanan milletvekili aday sayısına dahil değildir. Parti Meclisi bu yüzde on beş kotayı bir seçim çevresinin tümü için kullanabileceği gibi Siyasi Partiler Kanununun 37’nci maddesinin ikinci fıkrasına göre göstereceği yüzde beş merkez adayları haricinde, önseçim, aday yoklaması ya da eğilim yoklaması yaptığı seçim çevrelerinde sıralar ayırmak suretiyle de kullanabilir. Siyasi ittifak ihtiyacının ortaya çıkması ya da bir yıldan fazla 56 olmamak kaydıyla son seçimin yapıldığı tarihi izleyen 1 Ekim günü başlayacak yasama yılı tamamlanmadan seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde Parti Meclisi bu yüzde on beş kotayla bağlı olmadan aday saptayabilir.

(5) Önseçim ya da aday yoklamasına katılanlar, merkez adaylığı için başvuramazlar.

(6) Parti Meclisi, adayları belirlerken kadınların, gençlerin ve engellilerin TBMM’de temsiline özen gösterir.

(7) Aday belirlenmesinde merkez yoklaması yapılmasına karar verilen yerlerde, eğilim yoklaması yöntemleri kullanılabilir.

(8) Aday olmak isteyen il ve ilçe başkanları ile yönetim kurulu üyeleri yasal süreler içinde görevlerinden istifa etmek zorundadır.'

Umarım CHP yönetimi parti tabanının sesine kulak verir uyarıları dikkate alır ve hata yapmaz aday belirlemesini ön seçimle yapar.

Sağlıcakla kalın

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.